Meteen naar de inhoud

Nieuwe actie: 🏥 Radiostilte 🪦 (februari 2022)

Hallo. Je was op social media en zag een serie van kruizen en hashtags en de verwijzing naar deze site. Welkom in Nederland zonder risicogroep. Welkom op social media zonder risicogroep. Dit is hoe het zou zijn als wij door covid wegvallen. Er wordt gezegd dat Omikron mild is, maar het is niet mild voor ons. Nog steeds lopen wij door covid het risico om te sterven, of zover achteruit te gaan door langdurige ziekte dat wij niet meer mee kunnen doen in deze maatschappij. Op 27 februari, de dag dat het precies 2 jaar geleden is dat de officiële bevestiging kwam van de eerste covid-patiënt in Nederland, regent het kruizen. Morgen, 28 februari, zijn we stil.

In de afgelopen twee jaar is de risicogroep stelselmatig niet geholpen. Hoewel politici elke keer zeiden dat de maatregelen bedoeld waren om de risicogroep te beschermen, was niets minder waar. Dit beleid was gefocust op de belasting van de zorg, groepsimmuniteit en zoveel mogelijk open blijven – waardoor de cijfers juist steeds zo hoog opliepen dat een lockdown nodig was. Daardoor zit de risicogroep al 2 jaar in isolatie. We moesten de ziekte en de dood zo goed en kwaad als het ging ontwijken. Dat is moeilijk, omdat we ook gewoon vol in de maatschappij staan en contact met mensen niet altijd te vermijden is. Elke keer als er uitzicht op kwam dat wij ook weer wat meer konden, kwamen er versoepelingen waardoor het onveilig voor ons bleef. 

Daarnaast hebben we te maken gehad met veel haat uit de maatschappij, die vaak grote aandacht in de media kreeg. Eugenetica en validisme, het idee dat onze levens minder waard zijn dan die van de rest van de maatschappij, beïnvloedden het beleid en werden steeds meer geaccepteerd. Daardoor wordt er in de maatschappij en in de politiek steeds meer geluisterd naar de meningen van mensen die alles open willen gooien. In het nieuwe beleid is het beschermen van de risicogroepen officieel geen doel meer, waardoor de situatie voor ons schadelijker is dan ooit. Zelfs mondkapjes en de anderhalve meter worden bijna overal afgeschaft. En terwijl de risicogroep vogelvrij is verklaard, viert Nederland feest. Het einde van de pandemie is in zicht, zeggen ze. 

Dat dat echter niet de realiteit is, lijkt weinig mensen nog interesseren. Het virus raast onverminderd door, en van ons wordt verwacht dat wij met onze levens betalen voor de vrijheid van de maatschappij. “We moeten de dood accepteren” roepen mensen massaal. Maar dit gaat altijd over andermans dood, omdat ze zelf verwachten te blijven leven. 

Omikron is niet mild voor de risicogroep, zoals ook wordt aangegeven door de WHO. Maar het enige wat nog lijkt te tellen zijn de kortetermijngevolgen voor mensen buiten de risicogroep. En dus rest ons nu niet de vraag “Krijg ik corona?”, maar “Wanneer krijg ik corona?”. Is het wanneer we door het vervallen thuiswerkadvies verwacht worden op kantoor te komen? Of worden we door het vervallen van het mondkapjesadvies straks besmet door onze zorgverleners, in het openbaar vervoer of de taxi naar het ziekenhuis, of in de supermarkt? Of krijgen we het misschien zelfs van onze eigen partners of kinderen? Dit is inhumaan. Onmenselijk. En compleet geaccepteerd.

Sommigen van ons zullen zieker worden en blijven. Sommigen van ons zullen sterven. Te veel van ons, hoe dan ook. Wat een gat in de levens van zoveel mensen die ons zullen moeten missen. Wat een gat in een wereld waar we nog zoveel hadden kunnen brengen.

Wat willen wij? Dat iedereen gaat beseffen wat voor gevolgen dit beleid voor ons heeft en nog gaat hebben. We willen dat iedereen ziet wat het effect precies is, en hoeveel mensen er zouden wegvallen. Wij vragen dat op zijn minst de mondkapjes, de afstand en het thuiswerkadvies blijven. De overheid kiest ervoor om zelfs de minimale maatregelen af te schaffen, omdat de maatschappij de afweging gemaakt heeft dat onze levens minder waard zijn. Dat wij jullie vrijheid met onze levens mogen betalen. Is dat het waard?

Ik ben risicogroep en wil ook mee doen

Hoi! Je kan zeker mee doen. Hoe meer mee doen hoe beter. Dit is de bedoeling: Op 27 februari tot 23:59 plaatsen we het plaatje en de info, en op 28 februari houden we de actie zelf met een radiostilte op social media.

Wat je moet doen: save het plaatje van het kruis dat je hier kan vinden op je telefoon, laptop of computer. 

Plaatje van een rode kruis op een grijze achtergrond met een rode gdh op achtergrond.

Voor Twitter en Facebook: Plaats het plaatje in de tweet, samen met de link naar deze pagina (https://geendorhout.com/radiostilte-februari-2022/), gevolgd door deze text:

 ID: plaatje van een rode kruis op een grijze achtergrond met een rode gdh op achtergrond.

#GeenDorHout, #NietMildVoorMij en #Radiostilte

Voor Instagram: Plaats het plaatje en plaats de text:

Check @ GeenDorHout

ID: plaatje van een rode kruis op een grijze achtergrond met een rode gdh op achtergrond.

#GeenDorHout, #NietMildVoorMij #Radiostilte

Wanneer je dat gedaan hebt, is het enige wat je nog moet doen dit: wegblijven van social media tot 28 februari voorbij is. Like geen posts. Reageer niet op mensen op social media. Doe helemaal niets. Het is tijd voor stilte. Dit is de wereld zonder de risicogroep. (Privé DM’s tellen niet zozeer mee)

Skip to content