Meteen naar de inhoud

Behoud mondkapjes in het OV

Onderstaand mails die we gestuurd hebben naar de OV bedrijven en de politieke partijen


E-mail aan OV bedrijven

Beste openbaar vervoers verleners,

Wij hopen dat deze email u goed vind. 

Goedendag, wij zijn actiegroep GeenDorHout, een actiegroep voor en door risicogroepen. We behartigen de belangen van de risicogroepen en vechten tegen beleid dat ons discrimineert en uitsluit. Veel van het beleid van de overheid heeft er voor gezorgd dat sinds het begin van de covid crisis risicogroepen zelf strenge maatregelen hebben moeten nemen en zoveel mogelijk in zelf isolatie zijn gegaan om onszelf te beschermen, daar de overheid faalt dat te doen. Nu de maatschappij steeds verder en verder opengaat segregeert de maatschappij steeds meer.

Complete zelf isolatie is echter niet voor iedereen mogelijk. Mensen in de risicogroepen zijn mensen met een baan, een studie (of zijn zelf docent), mensen die zorg verlenen als mantelzorgers, mensen die regelmatig zorg ontvangen hetzij in ziekenhuis of elder, en meer. Sommigen van deze mensen zijn uw collega’s en werken met en voor u. Voor al deze mensen sturen we nu deze brief. 

Recentelijk heeft de overheid aangegeven dat ze mondkapjesplicht in het openbaar vervoer verwachtten per 20 September aanstaande op te kunnen geven. Dit komt kort nadat mensen terug komen van vakantie, het openstellen van hoger onderwijs met minder regels en voor het duidelijk is wat voor effect dit gaat hebben op het aantal besmetting. Dit komt ook voor het duidelijk is wat de effecten van de nieuwe varianten zijn en hoe de vaccins daar tegen beschermen, en na nieuws dat je gevaccineerd nog steeds mensen kan besmetten en nog steeds Long Covid kan oplopen. Ook is het nog erg onduidelijk voor risicogroepen of de vaccin dezelfde bescherming biedt voor hen als voor de rest van de populatie. Zo lijkt de vaccin op dit moment niet te werken voor immuungecompromitteerden. 

Als de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer komt te vervallen heeft het een groot effect voor deze risicogroep patiënten. Effectief raken 2 tot 4 miljoen Nederlanders door het opheffen van de mondkapjes gestrand of moeten gevaarlijke keuzes maken om niet hun baan te verliezen en om een balans te vinden in wat belangrijk is voor hun lichaam. Ze kunnen niet veilig naar hun studie, of werk, en voor veel betekend het dat er een onoverkoombare brug gaat ontstaan tussen hen en hun zorg, zei het ziekenhuis of anders. Niet alleen zal hun isolatie toenemen, de kans dat ze erg ziek worden of zullen sterven neemt ook toe.

Daar we niet op de overheid kunnen rekenen om ons nog verder te beschermen, doen we op uw als vervoersbedrijven een beroep. We willen uw vragen om er serieus over na te denken mondkapjes in het ov langer te behouden dan de overheid aangeeft, en om dus ook zo hard mogelijk te vechten tegen het stoppen van deze mondkapjesplicht. 

Het lijkt een kleine daad maar voor ons is het een wereld van verschil. Mondkapjes draag je namelijk niet enkel om jezelf te beschermen, ze beschermen juist ook de mensen om je heen, waardoor het niet dragen van mondkapjes van medepassagiers ervoor zorgt dat een risicogroep patiënt niet beschermd is. Het belang van mondkapjes zit het juist in dat zoveel mogelijk mensen het dragen.

In het ov is het bijvoorbeeld niet zo makkelijk om afstand te bewaren dan er buiten. Vooral als je in rolstoel zit, zien mensen je soms niet en zitten ze bijna op je schoot. Daarnaast zijn rolstoelplaatsen vaak bij de deur openingen waardoor er veel mensen langskomen De mondkapjes helpen dat minder gevaarlijk te maken. Ook is de ventilatie in ov niet altijd goed geregeld, en ben je afhankelijk van of andere passagiers ramen dicht of open houden. 

Er is ook een andere reden die telt. Sinds de opheffing van de landelijke plicht hebben mensen de keuze gehad om in ieder geval zelf nog een mondkapje te blijven dragen. Dit is echter beantwoord door mensen in de maatschappij met geweld. Mensen die een mondkapje blijven dragen krijgen vaak te maken met verbaal geweld en meer. Uitschelden, geweldsbedreigingen en doodsbedreigingen vormen daar de top in. Mensen doen dat gerust ook binnen anderhalf meter in je gezicht. Wanneer de mondkapjesplicht in het ov wegvalt en mensen hun zelf zullen willen beschermen met een masker, zal dit gebeuren in een afgesloten ruimte waar iemand niet snel uit kunnen ontsnappen omdat het een rijdende trein betreft. Dit maakt de situatie nog gevaarlijker als iemand zichzelf om gezondheidsredenen kiest te beschermen. 

Bij deze onze vraag opnieuw: Help risicogroepen veilig reizen en bewaar de mondkapjes plicht. Risicogroepen hebben nog steeds mondkapjes nodig voor hun gezondheid. De mondkapjes plicht wordt opgeheven omdat gekeken wordt naar wat er gemiddeld kan voor het gemiddelde mens. Risicogroepen zijn geen gemiddelde mensen, maar we zijn wel bovengemiddeld gebruikmakers van het ov daar we vaak door het niet hebben van auto’s door onze aandoeningen zijn aangewezen op openbaar vervoers. Help ons klant blijven in deze gevaarlijke tijden. Behoud het mondkapje nog wat langer. 

Met vriendelijke groeten,

Actiegroep GeenDorHout


E-mail aan politieke partijen

Beste partijen,

Wij hopen dat deze email u goed vindt. 

Goedendag, wij zijn actiegroep GeenDorHout, een actiegroep voor en door risicogroepen. We behartigen de belangen van de risicogroepen en vechten tegen beleid dat ons discrimineert en uitsluit. Veel van het beleid van de overheid heeft er voor gezorgd dat sinds het begin van de covid crisis risicogroepen zelf strenge maatregelen hebben moeten nemen en zoveel mogelijk in zelf-isolatie zijn gegaan om onszelf te beschermen, daar de maatregelen falen dat te doen. Nu de maatschappij steeds verder en verder opengaat, segregeert de maatschappij steeds meer.

Veel risicogroepen zitten nog steeds in zelf-isolatie. Zelfs de aanvullende adviezen van rivm (https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen) geven aan dat er, nu al, veel meer nodig is voor onze bescherming dan geboden wordt en de meeste risicogroepen beschermen zichzelf zoveel mogelijk. 

Complete zelf-isolatie is echter niet voor iedereen mogelijk. Mensen in de risicogroepen zijn mensen met een baan, een studie (of zijn zelf docent), mensen die zorg verlenen als mantelzorgers, mensen die regelmatig zorg ontvangen hetzij in ziekenhuis of elders, en meer. Sommigen van deze mensen zijn mogelijk uw collega’s en werken met en voor u. Voor al deze mensen sturen we nu deze brief. 

Recentelijk hebben de demissionaire ministers Rutte en De Jonge aangegeven dat ze de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer verwachtten per 20 September aanstaande op te kunnen geven. Dit komt kort nadat mensen terug komen van vakantie en het openstellen van hoger onderwijs met minder regels, en voor het duidelijk is wat voor effect dit gaat hebben op het aantal besmettingen. Dit komt ook voordat het duidelijk is wat de effecten van de nieuwe varianten zijn en hoe de vaccins daartegen beschermen, en na nieuws dat je gevaccineerd nog steeds mensen kunt besmetten en nog steeds Long Covid kunt oplopen. Ook is het nog erg onduidelijk voor risicogroepen of het vaccin dezelfde bescherming biedt voor hen als voor de rest van de populatie. Zo lijkt het vaccin op dit moment niet te werken voor immuungecompromitteerden. 

Als de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer komt te vervallen, heeft het een groot effect voor deze risicogroep patiënten. Effectief raken een grote deel van de risicogroep, 2 tot 4 miljoen Nederlanders groot, door het opheffen van de mondkapjes gestrand of moeten gevaarlijke keuzes maken om niet hun baan te verliezen en om een balans te vinden in wat belangrijk is voor hun lichaam. Ze kunnen niet veilig naar hun studie of werk, en voor velen betekent het dat er een onoverkoombare brug gaat ontstaan tussen hen en hun zorg, zei het ziekenhuis of anders. Niet alleen zal hun isolatie toenemen, de kans dat ze erg ziek worden of zullen sterven neemt ook toe.

Ondanks alle politieke tegenwerking vanuit de overheid, blijven we op politieke partijen een beroep doen. We willen u vragen om er serieus over na te denken te strijden voor het langer behouden van mondkapjes in het ov en om dus ook zo hard mogelijk te vechten tegen het stoppen van deze mondkapjesplicht. 

Het lijkt een kleine daad maar voor ons is het een wereld van verschil. Mondkapjes draag je namelijk niet enkel om jezelf te beschermen, ze beschermen juist ook de mensen om je heen, waardoor het niet dragen van mondkapjes van medepassagiers ervoor zorgt dat een risicogroep patiënt niet beschermd is. Het belang van mondkapjes zit het juist in dat zoveel mogelijk mensen het dragen.

In het ov is het bijvoorbeeld niet zo makkelijk om afstand te bewaren als erbuiten. Vooral als je in rolstoel zit, zien mensen je soms niet en zitten ze bijna op je schoot. Daarnaast zijn rolstoelplaatsen vaak bij de deur openingen waardoor er veel mensen langskomen. Ook is de ventilatie in het ov niet altijd goed geregeld, en ben je afhankelijk van of andere passagiers ramen dicht of open houden. De mondkapjes helpen dat minder gevaarlijk te maken.

Er is ook een andere reden die telt. Sinds de opheffing van de landelijke plicht hebben mensen de keuze gehad om in ieder geval zelf nog een mondkapje te blijven dragen. Dit is echter door mensen in de maatschappij beantwoord met geweld. Mensen die een mondkapje blijven dragen krijgen vaak te maken met verbaal geweld en meer. Uitschelden, geweldsbedreigingen en doodsbedreigingen vormen daar de top in. Mensen doen dat gerust ook binnen anderhalve meter in je gezicht. Wanneer de mondkapjesplicht in het ov wegvalt en mensen zichzelf zullen willen beschermen met een masker, zal dit gebeuren in een afgesloten ruimte waar iemand niet snel uit kan ontsnappen omdat het bijvoorbeeld een rijdende trein betreft. Dit maakt de situatie nog gevaarlijker als iemand zichzelf om gezondheidsredenen kiest te beschermen. 

Bij deze opnieuw ons verzoek: Help risicogroepen veilig reizen en bewaar de mondkapjesplicht. Risicogroepen hebben nog steeds mondkapjes nodig voor hun gezondheid. De mondkapjesplicht wordt opgeheven omdat gekeken wordt naar wat er gemiddeld kan voor de gemiddelde mens. Risicogroepen zijn hierin geen gemiddelde mensen, en we zijn bovengemiddeld gebruikmakers van het ov daar we vaak door het niet hebben van auto’s door onze aandoeningen zijn aangewezen op openbaar vervoer. Isoleer ons niet verder en bescherm ons. Behoud het mondkapje nog wat langer. 

Met vriendelijke groeten,

Actiegroep GeenDorHout

Skip to content