Meteen naar de inhoud

Dreigementen i.v.m. dragen mondkapjes (juni 2021)

Onderstaande email hebben wij eind juni gestuurd aan alle politieke partijen.


Beste,

Ondanks het risico die de risicogroepen nog steeds lopen is sinds zaterdag de mondkapjesplicht vervallen. De hoop op veilig naar buiten kunnen gaan na vaccinaties, viel voor risicogroepen in een klap weg omdat er ineens andere maatregelen wegvallen. Het RIVM adviseert tenslotte niet voor niets dat wij ons beter kunnen blijven isoleren en niet mee moeten doen met de versoepelingen.

Dat gezegd is het wel zo dat meeste risicogroepen nog steeds hier en daar naar buiten moeten waar het niet anders kan. Hetzij voor werk, hetzij voor zorg, hetzij omdat we niet de financiële middelen hebben om boodschappen thuis te laten bezorgen. Echter komen we er buiten veelal achter dat mensen de anderhalve meter laten varen en zowel buiten als op social media komen we erachter dat mondkapjes dragen en aangeven ze te blijven dragen andere problemen met zich meebrengt. Mensen die je zonder afstand te houden willen overtuigen het mondkapje af te zetten en mensen die je zelfs bedreigen als je dit niet doet. 

Het gros van de bedreigingen vind op social media plaats en zijn daar heviger omdat men de veiligheid heeft geen omstanders te hebben. Doodsbedreigingen en dreigingen van geweld vormen hier echter een te groot deel van, maar de bedreigingen vinden niet enkel online plaats. We horen steeds meer verhalen van mensen die uitgescholden zijn en in dreigende situaties terechtkomen omdat ze hun mondkapjes nog op hebben. 

Iedereen moet de vrije keuze hebben het mondkapje nog steeds te dragen en voor risicogroepen is het zo dat artsen voor ons geregeld benadrukken dat wij nog steeds mondkapjes moeten dragen omdat het onduidelijk is hoe en of het vaccin voor ons werkt. De wetenschap is hier nog niet volledig over uit.  

Niet alleen lopen risicogroepen weer meer risico omdat de mondkapjes niet meer gedragen worden door de meeste mensen, maar nu lopen ze ook extra gevaar vanwege de dreiging uit de maatschappij als zij er zelf voor kiezen wel mondkapjes te blijven dragen. Dreiging van geweld, maar ook dreiging van mensen die bereid zijn andere mensen in onveilige situaties te brengen met alle COVID-gevolgen van dien.

Er wordt al anderhalf jaar gesproken over het beschermen van risicogroepen, wat consistent niet gebeurd is en nu dragen wij opnieuw de gevolgen van politieke keuzes waarin onze situatie niet is meegenomen. We vragen politici dit ter sprake te brengen in een volgend COVID-debat. Zelfs voor de kleinste dingen rondom COVID is onze veiligheid continue niet gewaarborgd. Dit moet echt veranderen. Wij willen geen COVID en wij willen geen geweld. 

Groeten,

GeenDorHout

Skip to content