Meteen naar de inhoud

#KaartjeUitIsolatie (oktober 2020)

Tussen 10 en 25 oktober sturen mensen uit de risicogroepen een kaartje. Niet vanaf hun vakantieadres, maar vanuit huis. Veel van hen zitten namelijk al maanden thuis om zichzelf zo goed mogelijk te isoleren; een bijna onmogelijke opgave omdat de risicogroepen niet te scheiden zijn van de samenleving. Een samenleving kan immers niet zonder samen.

De ‘kaartjes uit isolatie’ worden geadresseerd aan de Minister-President, en begeleid door een open brief van de actiegroep Geen Dor Hout. De actie vraagt aandacht voor de facto ‘tweestromensamenleving’ die onbedoeld toch gecreëerd is. Onder #KaartjeUitIsolatie nodigen we mensen uit de risicogroepen uit om zich te laten horen en een vakantiekaart te sturen naar:

De Minister-President
Ministerie van Algemene Zaken
Postbus 20001
2500 EA Den Haag

We snappen dat je er niet uit kan om kaartjes te halen. Online kan je kaartjes vinden en maken uit jouw eigen regio (eventueel met een zelfgemaakte foto). Check bv hier Greetz en Hallmark. Omdat het postadres een postbus is moet je even extra opletten met het adresseren. Bij Greetz kun je volgens henzelf het beste als volgt te werk gaan:

“Wil je een brievenbusbestelling naar een postbus versturen, vermeld dan ‘postbus’ in het straatnaamveld en het postbusnummer in het huisnummerveld. De postcode en plaatsnaam kun je in de specifieke velden invullen.”

Bij Hallmark werkt het op dezelfde manier en kun je dus ook de postbus vermelden in het straatnaamveld.

Open brief aan de Minister-President

Beste MinisterPresident,

Namens de actiegroep #GeenDorHout versturen wij opnieuw een oproep naar de politiek om daadwerkelijk aandacht te geven aan de benarde situatie waarin mensen uit de risicogroep zich tijdens covid-19 in bevinden. Vaak horen wij jullie ons benoemen maar keer op keer ervaren we dat er echter niet naar ons geluisterd wordt. Toch blijven wij contact opnemen en onze stem laten horen in de hoop dat er wat mee gedaan wordt. 

Een paar miljoen Nederlanders loopt een vergroot risico om ernstig ziek te worden en/of te overlijden aan het coronavirus. Het gaat om ouderen boven de zeventig, maar ook om jonge mensen die vanwege hun chronische ziekte bijvoorbeeld problemen hebben met hun longen of hun immuunsysteem. Daarnaast zijn er grote groepen chronisch zieken die niet officieel in de risicogroep vallen, maar waarbij covid grote schade aan kan richten.

Om zichzelf te beschermen zitten veel van hen al sinds februari of maart, inmiddels al ruim 7 maanden, zoveel mogelijk in isolatie, helemaal alleen of met hun partner en familie. Dit is benauwend en eenzaam, en zorgt ook voor complexe problemen. Daarnaast zijn depressie en neerslachtigheid rondom de situatie aan de orde van de dag. In isolatie zijn terwijl de rest van de maatschappij doorgaat is zwaar. Er wordt door de politiek aangegeven dat we beschermd worden, maar nergens blijkt dat dit ook daadwerkelijk wordt gedaan.

Een van de dingen die open ging was de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Voor iedereen….. Behalve risicogroepen. Risicogroepen die nog steeds in isolatie zitten terwijl u en uw collega’s op vakantie waren. Wij zaten opgesloten achter de 4 muren van onze huis terwijl de rest van Nederland strand, bos, bergen zagen. Netflix bracht ons de enige natuur die wij zagen. Wij konden al die dingen niet doen. Dezelfde vakanties die vervolgens, zoals wij hadden verwacht, onderdeel waren van de stijgende Tweede golf.

Want de politiek claimt met de huidige coronamaatregelen mensen uit de risicogroepen te beschermen, maar in de praktijk komt hier zeer weinig van terecht. Medisch personeel en persoonlijke verzorgers dragen vaak geen mondkapje, het OV is door toenemende drukte steeds onveiliger aan het worden, de scholen zijn open gegaan praktisch zonder maatregelen en met het toenemende aantal besmettingen wordt het steeds gevaarlijker om überhaupt buiten de deur te komen, aangezien mensen zich nog maar weinig van de bestaande maatregelen aantrekken. Mensen uit de risicogroepen staan vaak midden in de samenleving. Er wordt nu vanuit gegaan dat risicogroepen zichzelf wel genoeg kunnen beschermen, maar omdat wij ook een baan (soms ook vitaal beroep), partners, ouders, en kinderen zijn, soms zelf nog naar school gaan en veel medische zorg nodig hebben is dit praktisch onmogelijk. Dit gebrek aan daadwerkelijke bescherming en de vraag van de politiek aan risicogroepen om zichzelf te beschermen gaan in tegen de grondwet en het VN-Gehandicaptenverdrag. 

Wat wij vooral ook kwalijk vinden, is dat de politiek veel te lang heeft geweigerd in gesprek te gaan met mensen uit de risicogroepen, en dat er pas voor deze maand plannen zijn dat te doen. De politiek had veel eerder moeten luisteren naar wat wij nodig hebben van de politiek en van de maatschappij om weer mee te kunnen doen in de samenleving. Naast dat risicogroepen in de positie zitten goed te kunnen inzien wat onze problemen zijn en wat wij nodig hebben van de politiek, zijn wij vaak ook ervaringsdeskundigen op gebied van de reactie van de maatschappij wanneer gevraagd wordt met ons rekening te houden. Wij hebben geleerd om kennis op te doen en inzicht te hebben in wat onze levens zou verbeteren. Deze kennis had gebruikt kunnen worden om de situatie van risicogroepen veel eerder te verbeteren en om met betere maatregelen deze tweede golf te breken. 

Nadat onze #GeenDorHout deze zomer viraal ging, beloofde Hugo de Jonge bovendien in een debat dat hij met ons in gesprek zou gaan. Wij wachten nog steeds op zijn uitnodiging, ondanks de vele herinneringen die wij gestuurd hebben. Omdat er maar geen uitnodiging kwam vanuit de politiek, zijn wij vervolgens verdere acties gaan opzetten om te proberen onze zorgen en problemen toch over te brengen naar de Tweede Kamer.

Zo hebben wij met de actiegroep veel vragen ingestuurd over de positie van risicogroepen voor jullie online vragenuurtje. We zorgden dat deze vragen veel geliket en geretweet werden, maar geen enkele van onze vragen vanuit het perspectief van risicogroepen is beantwoord. Ook hebben we op Prinsjesdag in een samenwerking met een andere partij een busje laten rondrijden met daarop digitale schermen die onze tweets onder de #GeenDorHout weergaven. Weer bleef het stil vanuit de politiek, terwijl het busje wel gespot is door in ieder geval leden van de SP. 

In een recente poging om eindelijk gehoord te worden, riepen wij mensen uit de risicogroepen op om op Twitter te delen wat zij nodig zouden hebben om weer mee te kunnen draaien in de maatschappij. Alle antwoorden op deze oproep zijn verzameld en naar de partijen in de Tweede Kamer gestuurd, maar we kregen slechts van twee partijen antwoorden, en geen enkele antwoord kwam van uw partij, Minister-President. 50PLUS antwoordde dat ze het met ons eens waren en dat ze ons sterkte wensten en de SP beloofde dat ze ons al representeerden in de kamer. In het gehele coronadebat van 22 september, dat meer dan drie uur duurde, is het geen enkele keer gegaan over hoe ervoor gezorgd kan worden dat risicogroepen weer in de maatschappij mee kunnen doen. Onze rechten volgens de grondwet en het VN-Gehandicaptenverdrag worden continu genegeerd en geschonden en niemand in de politiek wil zich daar druk over maken. 

We snappen volledig dat er veel moet gebeuren rondom een pandemie maar ergens in de ontwikkelingen rondom de pandemie moet er ruimte zijn voor de mensen die hier het hardst door geraakt zijn en dat is nog steeds niet gebeurd. We zijn geen dor hout dat prima weg kan vallen uit de samenleving. We zijn miljoenen Nederlanders die midden in de samenleving staan en ook bijdragen aan de economie. Hopelijk kunt u die boodschap omzetten in daden.

Voor nu, hier zijn onze “vakantiekaartjes” vanuit onze vakantielocaties. Thuis. Naast de kaartjes raden wij ook aan de hashtags #GeenDorHout en #KaartjeUitIsolatie te checken (De hoofdletters zijn belangrijk voor de screenreaders van blinde mensen). Dan kunt u misschien een beeld vormen wat een verschil de situatie van risicogroepen is ter vergelijking van de vrijheid de rest van de maatschappij geniet. 

Voor vragen zijn we bereikbaar op geendorhout@gmail.com. Voor een uitnodiging voor een gesprek ook. Bedankt voor het lezen van deze brief.

Met vriendelijke groeten,

Actiegroep Geen Dor Hout

Skip to content