Meteen naar de inhoud

#IkTelOokMee (Januari 2021)

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Dit jaar zullen deze anders dan anders zijn. Dit jaar stemmen we in de anderhalvemetersamenleving. Dit jaar staat het stemrecht van een grote groep Nederlanders onder druk. Want hoewel er voor de 70-plussers een uitbreiding van het poststemmen mogelijk wordt gemaakt, is dit voor de jongere risicogroep niet het geval. Zij kunnen niet zelf en veilig hun stem uitbrengen.

De enige optie volgens minister Ollongren is dat jonge mensen die hoog risico lopen op ernstige gevolgen van een coronabesmetting hun isolement doorbreken of hun stem uit handen geven middels een machtiging. Zij vindt het te ingewikkeld om uit te zoeken wie er kwetsbaar zijn en dat er een te groot risico is bij poststemmen. Een risico wat blijkbaar wel geoorloofd is als het om andere stemmen gaat. Voor de zoveelste keer faalt het kabinet om rekening met ons te houden. Ons stemrecht is ‘te lastig’ voor de minister, ondanks dat veilig en in het geheim je stemrecht kunnen uitoefenen een mensenrecht is.

Zelfbeschikking over ons democratische grondrecht

#GeenDorHout slaat de handen ineen met Bij1 om te pleiten voor de openstelling van briefstemmen voor iedereen. Door van tevoren aan te geven of je dat wilt, kan in beeld gebracht worden om hoeveel stemmen het gaat. De minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66), was hiertegen, omdat ze grote risico’s voorzag. Maar hoe kan het dan dat Nederlanders vanuit het buitenland en 70-plussers wel per post mogen stemmen?

Toegankelijke en veilige verkiezingen zijn geen extraatje, maar een recht! Je zou niet je gezondheid op het spel te moeten hoeven zetten om je stem uit te brengen. Machtigen is voor hen zonder veilig sociaal netwerk niet mogelijk of wenselijk. We pleiten voor zelfbeschikking over ons democratische grondrecht en het openstellen van poststemmen voor iedereen.

Vind jij ook dat elke stem telt? Teken de petitie op de website van Bij1 en deel de actie op social media met #IkTelOokMee!

Skip to content