Meteen naar de inhoud

Actie #GeenDorHout tijdens Prinsjesdag

Utrecht, 15-9-2020

De ware moraliteit van een samenleving kan worden gevonden in de manier waarop zij omgaan met hun meest kwetsbare leden” – Hubert Humphrey

Mensen uit de Corona-risicogroep kunnen niet demonstreren, maar wél van zich laten horen. Vandaag op Prinsjesdag starten zij de campagne “Licht op #GeenDorHout”. Door middel van lichttechnologie vraagt deze campagne de komende maanden aandacht voor de uitsluiting van corona-risicogroepen. Tijdens de eerste actie op Prinsjesdag gaat een LED-wagen zo dicht mogelijk bij de Grote Kerk staan of rondrijden. Op de LED-schermen zijn citaten te zien van mensen uit de risicogroep die zij op twitter deelden onder de hashtag #GeenDorHout.

Een paar miljoen Nederlanders loopt een vergroot risico om ernstig ziek te worden en/of te sterven aan het coronavirus. Het gaat om ouderen boven de zeventig, maar ook om jonge mensen die vanwege hun chronische ziekte bijvoorbeeld problemen hebben met hun longen of hun immuunsysteem.

Om zichzelf te beschermen zitten veel van hen al sinds maart in thuisisolatie, vaak samen met hun gezin. En dat zijn ze zat. Thuisisolatie zorgt voor eenzaamheid en een opgesloten gevoel, om nog niet eens te spreken over de lichamelijke risico’s die het oplevert. Toch gaan er regelmatig stemmen op om risicogroepen nóg verder en langer te isoleren, om meer vrijheid te creëren voor jonge mensen voor wie het coronavirus minder gevaarlijk is. Soms wordt er letterlijk gezegd dat hun leven minder waard is, dat zij ‘dor hout’ zijn en plaats moeten maken voor ‘sappige twijgjes’.

De mensen achter de Licht op #GeenDorHout campagne willen bereiken dat de regering het virus veel pro-actiever gaat bestrijden. Pas als het virus serieus wordt ingedamd, is het voor mensen met een kwetsbare gezondheid weer veilig om mee te doen aan de samenleving. Tot die tijd hopen ze op tussenoplossingen. Zo zou het helpen als huisartsen en andere zorgverleners standaard een mondkapje zouden dragen, want zorgmijding is een groot probleem onder de risicogroep. Ook de gratis verstrekking van mondkapjes die ook de drager zelf beschermen zou een stap in de goede richting zijn.

Initiatiefnemer van de campagne is Sabrina, die haar achternaam liever niet deelt om privacy-redenen. Sabrina: “Het is voor ons moeilijk om vanuit huis onze stem te laten horen, want we kunnen niet massaal ergens gaan demonstreren. We kunnen niet met tractors naar het Malieveld. Dus dacht ik na over andere manieren om van ons te laten horen, en dan geldt wat mij betreft: ‘Go big or go home’.”

Sabrina werkt voor deze campagne samen met actiegroep GeenDorHout, opgericht door o.a. Jacqueline Davis. Deze actiegroep, ontstaan nadat de hashtag #GeenDorHout viraal ging, wil blijvend aandacht vragen voor de uitsluiting en achterstelling van de corona-risicogroep.

Om de campagne op poten te zetten, zamelt Sabrina geld in via GoFundMe. “In maart en april werden we allemaal overvallen door het coronavirus”, staat daar te lezen. “Het werd stil op straat; iedereen wilde zo goed mogelijk verdere besmettingen voorkomen. Toen het zomer werd keerde het gewone leven weer een beetje terug. Iedereen kon elkaar weer gaan opzoeken, de horeca ging weer open. Er kwam weer leven op straat. Maar één groep zat nog steeds binnen. Noem ons kwetsbaren, risicogroep of misschien wel iets heel onaardigs, maar we hebben gewoon een naam en mensen in onze omgeving die van ons houden.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie:

De ledwagen zal tussen 11:30 en 15:00 rondrijden, eerst in de buurt van het Binnenhof, dan bij de Grote Kerk, en uiteindelijk weer bij het Binnenhof. In overleg kunnen we de locatie live met u delen, neem daarvoor contact op.

Ook interviews met leden van GeenDorHout en andere mensen uit de risicogroep op aanvraag.

Contact: Tamar Doorduin, via contactformulier.

Skip to content