Meteen naar de inhoud

Stemmen

Inmiddels zijn alle stemmen geteld. Er zal nu niets meer veranderen. Met lede ogen hebben we pijnlijk, maar verwacht, toe moeten kijken hoe de haat voor en desinteresse tov risicogroepen en gehandicapte mensen tijdens de covid pandemie gezorgd heeft voor een vergrootte verschuiving naar rechts. Daarnaast zijn het de mensen die veel minder de effecten van een Rutte beleid voelden, die hebben gekozen voor een Rutte beleid van verdere beloofde ongelijkheid in het idee dat het hen niet op een gegeven moment zal raken. 

En dan kwamen ook de nummers van de niet stemmers. 22% van de niet stemmers zijn mensen die niet stemden vanwege Covid en waarvan het overgrote deel waarschijnlijk risicogroep, of de omgeving van iemand in de risicogroep is. Dit is niet verwaarloosbaar. Dit zijn mensen die door de gebrek aan kunnen stemmen per post hun stem effectief verloren hebben en dat, mensen, is geen keuze van hun kant, maar het schenden van hun rechten aan de kant van de overheid. Dit had effect op de opkomst en op de cijfers, hoe miniem 22% van 20% niet stemmers voor anderen ook lijkt. We hebben tijdens Covid gezien hoe te veel mensen percentages onderschatten. Dat was een groot probleem. 

Dit laatste jaar waarin we in een pandemie leefden wordt nu samengevat in cijfers. De cijfers van FvD alleen al laat zien dat meer dan 5% van de bevolking niet echt gelooft in Covid. Tel daarbij op de aantal stemmen op rechtse partijen die niet geloven in risicogroepen beschermen, en de stemmen die op economische partijen vielen die economie boven mens plaatsen, en je ziet die nummers meerdere malen verveelvoudigen. 

Ook zien we nu weer hoe racisme en validisme hand in hand gaan. De PVV, die de schuld van oplopende besmettingen meermaals in de schoenen van mensen met een migratie-achtergrond schoof, heeft heel veel zetels gehaald. FvD is groot geworden doordat mensen het belangrijker vinden om hun biertje in de kroeg te kunnen drinken dan om mensenlevens te redden, maar ook omdat ze dat belangrijker vinden dan het fascisme, racisme en antisemitisme te stoppen dat deze partij verspreidt.

Deze verkiezingen zijn het directe resultaat van de pandemie en de discriminatie en haat die al bestond. Want de haat voor risicogroepen in de maatschappij zelf is weliswaar versneld door de pandemie, maar de beweging naar het ego bestond al lang. Zo was eugenetica een gedachtegoed (dingen als eugenetica kan niet bestaan als het niet ook een gedachtegoed is) wat al lang bestond, en dat was waarom men tijdens Covid binnen luttele dagen hiernaar kon grijpen. Het als verwaarloosbaar zien dat risicogroepen sterven en stierven. Het gebrek aan belang zien in het bestaan van gehandicapte, zieke, en oude mensen. Doen alsof jullie ons beschermen, en negeren wanneer wij zeggen dat jullie dat niet doen. En ja daarmee doelen we op het niet-gehandicapte redder complex bij de persconferenties waar we genoemd worden om ons te laten zien en daarna weer aan de kant werden geschoven. 

Jullie. Ja jullie niet risicogroepen die vooral gestemd hebben tegen de maatregelen. We hebben het over jullie: Jullie vrijheid is niet belangrijker dan die van ons of onze gezondheid. Jullie vrijheid van coronamaatregelen is niet belangrijker dan fascisme, racisme en anti-semitisme een halt toeroepen. Je leeft niet alleen in deze maatschappij, het is ONZE maatschappij en jullie zijn stukjes van de maatschappij aan het afscheuren om te gebruiken als confetti op jullie corona feestjes. 

Jullie gebruiken onze dode lichamen als voeding voor meer van jullie haat. En dan boven alles, verpesten jullie ook jullie eigen levens door enkel te stemmen richting de maatregelen alsof deze 4 jaar niet ook over andere dingen gaan. Hoe? Maar het maakt niet uit voor jullie, dat jullie wil om de regels te breken en te doen alsof de pandemie niet bestaat NIEMAND HELPT. Want liever symbool politiek dan geven om de medemens. 

Validisme moet bespreekbaar worden, overal. We moeten het niet meer vergeten, want het effect van validisme is enorm. Het raakt iedereen, en niet enkel gehandicapte mensen en dat zie je nu. Ga niet om ons heen. Zet antivalidisme in jouw planning en doe er wat mee. 

Er zijn meer dingen die spelen tijdens de Covid pandemie dan enkel ons risicogroepen, en daar hebben we alle besef voor. Maar als de focus niet was op de ZELF maar op wat werkt voor iedereen hadden we allang met zijn allen kunnen indammen en was iedereen blij ipv niemand. We hadden samen kunnen komen en dit met zijn allen beter kunnen maken. 

De haat die bestond richting alle gemarginaliseerde groepen voor Covid, is tijdens Covid toegenomen of niet verzwakt. Alles. En links heeft daar de klappen van gekregen. Maar niet enkel vanwege dat. Links moet gaan durven praten over waarvan ze verliezen. Discriminatie. Want het niet benoemen, stopt niet dat je er klappen van krijgt en het wint je geen zetels. Het zorgt er alleen voor dat de mensen die hier geraakt door worden, weten dat jullie zo hard mogelijk proberen ons niet te zien. Het bestrijden van haat en discriminatie moet op de politieke agenda’s. Dit kan niet zo langer. 

We zijn blij met de zetel voor Bij1. Intens blij. En de extra zetel voor PvdD moeten we ook benoemen, klasse! Ondanks de haat die hard binnen blijft komen, geeft de hoop op een frisse wind ons moed. GeenDorHout blijft doorvechten tegen de dingen waar wij als risicogroep tegen aan lopen. Geen enkele politieke peiling zal ons stoppen. We zijn er nu en altijd voor de activisme die wij beloofd hadden. We nemen een korte pauze om even tot rust te komen na dit, en we zullen snel beraden op een nieuwe actie waar we de nieuwe tweede kamer mee zullen vertellen dat ze nog steeds niet om ons heen kunnen.

Met veel liefde, en een beetje verdriet

GeenDorHout

Skip to content