Meteen naar de inhoud

Statement met betrekking tot de Tweede Kamerverkiezingen

GeenDorHout heeft vele ideen gehad rondom wat we wouden doen rondom de verkiezingen zodat we mensen konden helpen een overduidelijke keuze te kunnen maken voor de verkiezingen. Een deel van die plannen hebben we moeten laten varen omdat ze niet haalbaar waren. We blijven een groep mensen met hun eigen handicaps en aandoeningen. Het andere deel van de plannen zoals bv een kieswijzer of een debat vielen weg vanwege politiek zelf.

Er zijn namelijk gewoonweg te weinig partijen die risicogroepen efficiënt, effectief, consequent en continue op de radar hebben. Met continue bedoelen we dus op partijen die er al die tijd er voor ons staan en niet alleen rondom de verkiezingen. Van de zittende partijen is dat op dit moment enkel PvdD. Datzelfde geldt eigenlijk voor gehandicapte mensen. Er zijn bijna geen partijen die openlijk gehandicapte mensen op verkiesbare plekken heeft staan (bekend zijn CDA, Groenlinks en meerdere mensen in Bij1); die het ratificeren van het VN-verdrag handicap benoemen (ook maar een handvol o.a. D66, CU, PvdA, GroenLinks en Bij1); die ons efficiënt in hun partijprogramma hebben staan. Los van het programma gaat het echter ook over hoe men stemt. Teveel zittende partijen maken zich schuldig aan compleet anders stemmen dan hun programma doet voorkomen. Er zijn nauwelijks partijen die dus zelf ook continue met mensen met beperkingen in gesprek gaan. Sommige partijen beginnen steeds meer hun best te doen om ons mee te nemen in hun programma’s maar ze zijn mijlen achter. 

Bovenop dit alles komt dat vele van de risicogroep door de huidige politiek hun mogelijkheid tot stemmen kwijt zijn, wat de partijen die dit niet efficiënt hebben willen beschermen ook niet in een goed licht zet. 

GeenDorHout is geen politieke partij of een vleugel van een politieke partij, ondanks de geruchten die sommige mensen aan het verspreidden waren. Onze Discord is voor iedereen, maar de bescherming van risicogroepen en gehandicapte mensen is ook een politieke kwestie en het klopt wel dat individueel en persoonlijk veel van ons hun achter Bij1 hebben geschaard. Zij zijn de enige partij die op al die genoemde plekken wel goed scoren en ons op al die punten voorziet van eindelijk gezien worden en van zelf onderdeel zijn van het gesprek. Dit is ook te zien in dat hun programma en hun bijeenkomsten zo toegankelijk mogelijk zijn. Nadeel van onze duidelijke standpunt in welke partij we verkiezen, is dat wanneer we een kieswijzer met dat grote verschil zouden maken dat dat mogelijk gezien wordt als dat wij onze persoonlijke voorkeur erdoor wouden brengen i.p.v. de realistische verschillen aantonen.

Met de informatie beschikbaar over het gebrek standpunten van vele partijen, hebben wij niet de indruk dat we een efficiënte kieswijzer of iets gelijks kunnen maken. Onze DM’s zijn open voor mensen die wat meer input kunnen gebruiken omdat ze bijvoorbeeld zwevende stemmers zijn over hoe wij de standpunten van bepaalde partijen zien rondom wat zij zeggen over handicap. We zullen onbevooroordeeld antwoord geven.  Voor serieuze vragen, zijn we altijd bereikbaar. Het is jammer dat we niet meer duidelijkheid konden bieden op een betere manier. 

Voor veel risicogroepers is de optie tot stemmen weggenomen. Niet iedereen kan machtigen. Niet iedereen kan veilig stemmen. We hebben hard proberen te vechten dit voor elkaar te krijgen maar de realiteit is dat het bijna 17 Maart is en dat zittende politici het allemaal wel prima vinden. Dit is ongelooflijk pijnlijk. Dit volgende stuk is vooral voor mensen die wel kunnen stemmen of iemand kan machtigen. Als jij dit niet ben, voel je niet aangesproken.

Maar nu komen we tot nog een belangrijk punt. Het stemmen telt. Juist door dingen als wat er gebeurde rondom het kunnen stemmen. Jouw stem telt. We supporten iedereen in waar ze voor stemmen. We supporten je als je fysiek niet in staan ben om te kunnen stemmen doordat het te onveilig is. Maar voor de mensen die het wel veilig kunnen doen of mensen kunnen machtigen, is het juist nu duidelijk dat het belangrijk is om te stemmen, wanneer je dit op een veilige manier kan doen, om te zorgen dat risicogroepen gehoord worden. 

Onderzoek de locatie online. Bel eventueel van te voren. Kijk welke plekken op meerdere dagen open zijn. Ga op een rustig moment. Mochten ze willen dat je je mondmasker afzet om je te identificeren, vraag of dit buiten kan gebeuren. Ook voor vragen hoe je toch kan stemmen of hulp rondom dit, kan je ons DMen.

Jouw stem telt ook mee. En jij hebt de kracht om te zorgen dat jouw partij er voortaan ook voor jou er is zoals jij er in de stembus voor hun ben. Stem voor verandering en verbetering voor risicogroepen en gehandicapte mensen. Stem óók voor al die mensen in de risicogroep die door de acties van politici nu niet meer in staat zijn veilig of überhaupt te kunnen stemmen. Zij rekenen op mensen die het wel kunnen dat zij het doen, mensen die stemmen op wat risicogroepen nodig hebben.

Politici falen risicogroepen en gehandicapte mensen opnieuw en opnieuw. Het zijn activisten en mensen in de maatschappij zoals wij en zoals jij, niet politici, die de drijvende kracht waren achter vele positieve veranderingen in de maatschappij staan ten behoeve van gehandicapte mensen. We hopen dat politici beginnen door te krijgen dat het achterstellen van miljoenen mensen met een beperking niet langer kan. Gebruik je stem en laat horen dat ze je niet langer kunnen negeren.

Het is nu aan jullie om te bepalen voor wie jullie stemmen. We gaan niet vertellen hoe je moet stemmen. We gaan je niet beoordelen op hoe je stemt. Maar stem alsjeblieft als je daartoe in staat. Machtig mensen die je vertrouwt als je daar toe in staat ben. Neem contact op met (de lokale afdeling van) jouw politieke partij mocht je tegen problemen aanlopen rond het stemmen. De situatie van ons als risicogroepen is afhankelijk van de resultaten op 17 maart. Die resultaten zijn het eerlijkst wanneer zoveel mogelijk mensen stemmen. 

Met veel liefde,

GeenDorHout

Skip to content